Image Alt

Improve your comfort, performance and riding

Bikefitting

Waarom een bikefitting?

Het samensmelten van fietser en fiets tot een perfect geheel.

Je kan een bikefitting om 2 redenen laten doen, om medische redenen of om de fietsprestaties te verbeteren.

Bij medische redenen kunnen we aan verschillende zaken denken: pijn aan de rug, pijnlijk zitvlak, stijve nek, slapen handen of voeten, pijn aan de knie, …
We proberen te achterhalen wat de oorzaak is van de klacht en gaan deze dan oplossen door het probleem aan te pakken. Er wordt ook gekeken naar het niveau boven en onder het probleem om zo toekomstige klachten uit te sluiten.

Wanneer er helemaal geen medische klachten aan de orde zijn, kan een bikefitting zeker ook plaats vinden. Dan denken we vooral aan het sportieve, de fietsprestaties verbeteren. Hier gaan we de fietspositie zo optimaliseren dat we een verbetering krijgen in de trapefficiëntie en in het genereren van meer wattage op de fiets. Dit kan zowel voor de amateur fietser als voor de (semi-) professional.

We streven er dus naar om de meest gezonde, efficiënte en economische positie voor jou te bereiken. Lichaam en fiets zijn hierdoor in ‘balans’.

Hoe verloopt een bikefitting?

1. Intake

Eerst stellen we een aantal vragen omtrent je medische voorgeschiedenis en je actuele klachten op de fiets. Hierna wordt de fiets klaargezet en wordt de nodige data ingegeven, waardoor we een eerste beeld van jouw actuele positie kunnen visualiseren.

2. Lichaamsmaten opmeten

Wij werken met het bikefit-systeem ‘Shimano’; hierbij meten wij eerst je lichaamsmaten op. Deze data gebruiken wij om een bikeplan te bekomen die een optimale en krachtige positie heeft berekend voor jou.

Hiernaast bekijken we ook je lichaamsbouw; flexibiliteit en mobiliteit zijn hier aan de orde. Deze bevindingen nemen wij ook mee in de bikefitting en kan ervoor zorgen dat er nog lichte aanpassingen moeten gebeuren aan het plan.

3. Opmeten van de voeten

De voeten zijn het meest belangrijke contactpunt met je fiets, hier besteden we dus de zekere aandacht aan. Er wordt een afdruk genomen van de voeten. Dit wordt meegenomen in het afstellen van de schoenplaatjes. Zo kunnen we aanpassingen doen aan elke schoen in functie van de stand van de voeten en eventueel beenverkortingen (anatomisch- functioneel) die gevonden zijn tijdens het onderzoek.
Na het opmeten van de voeten worden de schoenplaatjes afgesteld. Elk schoenplaatje kan door ons worden aangepast.

4. Simulatie op de testbike

Wanneer we het fietsplan hebben, kunnen deze maten overgezet worden naar de testbike. Deze kunnen we perfect instellen en eventuele aanpassingen op hetzelfde moment doorvoeren. Zo krijgen we een optimalere houding die helemaal conform is aan de wensen van het lichaam. Deze worden dan daarna overgezet naar de eigen fiets.

5. Het afstellen van de fiets

De fiets wordt helemaal uitgemeten en wordt daarna aangepast waar nodig. Hiervoor wordt er gekeken naar het bikeplan, maar dit kan eventueel wijzigen door bevindingen die tijdens het onderzoek naar boven zijn gekomen. Ook wordt er advies gegeven moest er in de toekomst wijzigingen doorgevoerd worden bij de fietsenmaker. We trachten ervoor om tot op de millimeter te werken.

Het beste is natuurlijk om je eerst te laten opmeten voordat je een nieuwe fiets koopt, dan ben je zeker dat je 100% correct op je fiets zit. Hier kan ook het nodige advies meegegeven worden welke fiets het beste bij je past.

6. Pedaalanalyse

Met de nieuwe pedaalanalyse van Shimano kunnen we bij de screening tot een verdere fine-tuning komen.

* Alle testresultaten worden samengevat waardoor je het bekomen resultaat opnieuw kan nakijken.

Wat neem je mee naar de bikefitting?

 • Je eigen fiets (liefst gepoetst)
 • Je fietsschoenen (ook liefst proper)
 • Sportieve kledij
 • Eventueel steunzolen

Welke fietstypes?

 • Racefiets, met of zonder schijfremmen
 • Mountainbike
 • Gravelbike
 • Cyclocross
 • Touring
 • Triatlonfiets
 • Stadsfiets

Ook met je elektrische fiets ben je welkom bij ons. Deze kunnen wij ook maat afstellen zodat je zonder klachten kunt genieten van een rustig fietstochtje of de dagelijkse woon-werk trip.

Een nieuwe fiets kopen?

Ben je van plan een nieuwe fiets te kopen? Dan is het misschien interessant om je eerst te laten opmeten, zo ben je zeker van de juiste maat.

We meten het hele lichaam op en verkrijgen zo een fietsplan, dit kunnen we dan specifiëren naar elk fietsmerk, zodat je steeds de juiste maat per fietsmerk krijgt. We kunnen je dus een beter advies geven op wat je moet letten bij je nieuwe aankoop.

Dit kan voor een koersfiets, mountainbike, gravel, cyclocross, stadsfiets, tijdfiets of elektrische fietsen.

Jeugdwielrennen

Ook voor de jeugd is het belangrijk om de fiets op maat te laten afstellen. Dit is vooral gericht naar preventie van opkomende klachten.

Tijdens de groeifase zal de afstelling bij regelmaat moeten herzien worden. Eventuele aanpassingen of een nieuwe fiets zijn dan de beste optie.

De jonge wielrenner zal met een maximaal comfort nog betere prestaties kunnen leveren.

Tijdritfiets/triatlon

Bij ons kan je ook terecht voor een nieuwe aerodynamische positie op je tijdritfiets.
Hier speelt houding een belangrijke rol om zo veel mogelijk watt en tijdwinst uit te halen. Na het afstellen van de fiets en de plaatjes bekijken we de houding en gaan zo verder met het finetunen van het lichaam zodat we klachtenvrij en in de meest aerodynamische positie zitten.
De pedaalanalyse kan ons hier nog verder bij helpen.

Schoenplaatjes

Een bikefitting is niet alleen het afstellen van de fiets , maar hier komt nog een ander belangrijk punt bij kijken. Namelijk de schoenplaatjes, het is natuurlijk een van de belangrijkste connecties met je fiets.
Hier kijken we eerst naar de stand van de voeten en houding van het lichaam , dit vertalen we dan naar de schoenplaatjes en zetten ze zo correct dat ze overeenstemmen met je lichaam.
Zo is dus de fiets afgesteld maar ook je voeten en kan je dus zonder klachten rond trappen.

Wil je dit nog verder finetunen, dan kan je altijd kiezen voor de optie pedaalanalyse.

Pedaalanalyse

Wanneer je fiets is afgesteld kan je nog steeds terecht bij ons voor een pedaalanalyse. Hier gaan we een gedetailleerd beeld krijgen van hoe je op je fiets zit en hoe efficiënt je traptechniek is.

In onze testbike zitten 4 wattagemeters, dus we gaan een 3D beeld krijgen van de power die geproduceerd wordt. Hierdoor kunnen we de fiets nog beter afstellen eveneens als de schoenplaatjes, Zodat we de traptechniek zo efficiënt mogelijk kunnen maken.
We kunnen dus ook zien hoe stabiel het lichaam is en zo nodig kunnen we dit vanuit ons kinesitherapeutische visie bij sturen door oefeningen te geven.

De pedaalanalyse is dus de perfecte opname voor na een bikefitting om te kijken als deze optimaal is of als deze nog moet worden bijgestuurd. Hierdoor kunnen we je dus nog beter maken als fietser.

Wat kost het?

Optie 1

Schoenplaatjes afstellen
€ 45,00

Optie 2

Lichaamsmaten opmeten + simulatie op testbike + advies over fiets
€ 100,00

Optie 3

Lichaamsmaten + simulatie + afstellen van de fiets
€ 150,00

Optie 4

Lichaamsmaten + simulatie + afstellen van de fiets + schoenplaatjes
€ 195,00

Totaalpakket

Lichaamsmaten opmeten + simulatie + afstellen van de fiets + schoenplaatjes + pedaalanalyse
€ 295,00

Extra’s

Legscan: uitlijnen onderste ledematen/bekken
€ 25,00

2de fiets afstellen
€ 50,00

Pedaalanalyse + schoenplaatsjes afstellen
€ 145,00

E-bike: lichaamsmaten + afstellen van de elektrische fiets
€ 125,00

Heb je interesse of wil je meer informatie?

Neem contact met ons op via 0496 06 78 95 of info@balancetomove.be

Bij ons kan je terecht voor ...

Bikefitting
Houdings- en bewegingsanalyse
Functional training
Sportmassages en tapings
Voedingsadvies
Afslanken
Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About